Bezig met laden...
06 Oct 2019

Partnerschap met Old Vines Project

Leren snoeien in Zuid-Afrika voor het behoud van oude wijnstokken

FELCO is een trotse begeleider van het Old Vine Project (OVP) in Zuid-Afrika en draagt door middel van het aanleren van correct snoeien bij aan de bescherming en het behoud van oude wijnstokken in Zuid-Afrika.

In de wijngaarden wereldwijd wordt de waarde van oude wijnstokken trots vermeld op het label van de fles. Er is echter maar één land waar die vermelding gecertificeerd wordt door een nationale regelgevende instantie betreffende wijnen en dat is Zuid-Afrika waar meer dan 3.500 hectares oude wijnstokken gecertificeerd zijn.

Rosa Kruger, een bekende Zuid-Afrikaanse wijnbouwster, erkende in 2002 al het potentieel, de waarde en uniekheid van oude wijnstokken. Samen met André Morgenthal begon ze met het documenteren van oude wijngaarden en de lancering van speciale projecten om de OVP-voetafdruk te verspreiden.

Wij geloven dat oudere wijnstokken in wezen wijn produceren van een bepaalde kwaliteit en karakter die uniek verschilt van wijnen die van jongere wijnstokken gemaakt is ...”, legt Rosa Kruger uit “... maar aangezien deze wijnstokken ouder zijn, hebben ze meer verzorging nodig. We snoeien de wijnstokken heel voorzichtig en volgens specifieke principes en richtlijnen”.

certificate

De leden van het Old Vine Project kunnen nu een Certified Heritage Vineyards-zegel aanbrengen op flessen wijn die afkomstig zijn uit wijngaarden die 35 jaar of ouder zijn en tevens de plantingsdatum vermelden. Dit zegel garandeert de consument dat de wijnen authentiek zijn en de druiven aan de wijnstokken gekweekt worden volgens de OVP-wijnbouw en vinificatie richtlijnen.

FELCO Africa is een essentiële ondersteuning geweest en een strategische partner van OVP sinds de inauguratie in 2016 en is blij betrokken te blijven bij het aanleren van snoeivaardigheden en empowerment van werknemers in wijngaarden op alle niveaus door middel van kennis. “De opleiding, empowerment via onderwijs en de ontwikkeling van werknemers in de wijngaarden zullen specifiek, doelmatig en resultaatgericht onderwijs voor de wijnbouwsector verzekeren en kansen voor toekomstige generaties verbeteren” vertelt Gys Liebenberg, CEO van FELCO Africa.

Dankzij de lancering van een beperkte oplage van het FELCO 2-gereedschap, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van deze iconische snoeischaar, heeft FELCO Africa met de opbrengsten van de verkoop van dit gereedschap vier trainingssessies kunnen organiseren bestaande uit een theoretische module gevolgd door een praktijkles in een wijngaard met oude wijnstokken.

In 2019 werden vier instructeurs opgeleid, die op hun beurt 60 deelnemers hebben opgeleid. Deze deelnemers zullen op hun beurt de opgedane kennis over het snoeien van oude wijnstokken doorgeven aan het netwerk van de 60 OVP-leden. Het is niet alleen de kennis en bijscholing van de mensen die een essentiële rol spelen maar de invloed die deze opleiding heeft op het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen d.m.v. training en ontwikkeling van vaardigheden.

Snoeien is een vakmanschap dat de levensduur van de wijngaard en de kwaliteit van de wijn vormt. OVP en FELCO kijken uit naar een langdurige samenwerking waarbij een kennis- en ontwikkelingscultuur wordt bevorderd en in de wijnbouwsector wordt geherinvesteerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen:

Gys Liebenberg, Managing Director van FELCO Africa, gys@felco.co.za, +27 82 458 6847
Michèle Charpié, FELCO SA, mcharpie@felco.com, +41 32 858 14 21

OldVine Project

Het OVP werd in 2016 geformaliseerd met een startkapitaal van de Rupert Foundation, hoewel de inspanning om oude wijnstokken in Zuid-Afrika te documenteren in 2002 door wijnbouwster Rosa Kruger op gang was gebracht. Het OVP wil zijn inspanningen focussen op de verbetering van en de bijdrage aan sociale, ecologische ontwikkeling en positieve economische invloed op de wijnbouwsector. www.oldvineproject.co.za