Bezig met laden...
04 Jul 2019

FELCO WORDT PARTNER VAN AFRICAN WOMEN RISING

FELCO steunt met trots African Women Rising (AWR), een kleine non-profitorganisatie actief in Oeganda. AWR versterkt de naoorlogse positie van vrouwen door hen technische vaardigheden te leren en vergroot hun kansen op slagen via onderwijs, agricultuur en trainingen in microfinanciën.

Linda_in_classroom_w_kids_BMH

Twintig jaar oorlog heeft de agricultuurcapaciteit van Noord-Oeganda volledig vernietigd. Kennis is verloren gegaan, gewassen en dieren zijn gestolen en het land werd verlaten. Aangezien vrouwen de voornaamste voedselproducenten zijn, waren vooral zij de dupe van het conflict.

In de hedendaagse naoorlogse omgeving zijn de meeste vrouwen van African Women Rising afhankelijk van agricultuur als voornaamste bron van inkomen en bestaansmiddelen. Een hele generatie is zijn agrarische vaardigheden kwijtgeraakt. AWR gaat echter verder dan het leren van technieken. De ‘Resilience Design Field Crop and Permagarden’-programma’s (programma’s voor het ontwerp van bestendige gewassenvelden en permatuinen) draaien om het doorgeven van de principes achter water- en bodembeheer en het ontwikkelen van een contextueel begrip om een zo productief en regeneratief mogelijk systeem te ontwerpen.

FELCO levert agrarisch gereedschap voor AWR’s programma’s om het onderhoud van de gewassen te faciliteren en verbeteren. “FELCO steunt met trots de visie en toewijding van African Women Rising, dat via programma’s voor duurzame agricultuur het bestaan van vrouwen verbetert en hun naoorlogse positie versterkt,” aldus Stephan Kopietzki, CCO van FELCO. “Deze kleine non-profitorganisatie streeft ernaar een grote impact te maken en wij zijn erg tevreden als FELCO-gereedschap helpt om dit doel te bereiken.

AWR’s programma’s integreren participatieve benaderingen, ontwikkeld om zoveel mogelijk praktische lessen te geven. De programma’s duren een jaar en volgen de seizoensgebonden teelcyclus, zodat landbouwers alles wat ze leren onmiddellijk kunnen toepassen.

PERMATUINPROGRAMMA

Het FELCO-gereedschap wordt gebruikt voor een permatuinprogramma dat bedoeld is om het hele jaar door betere toegang te bieden tot allerlei voedzame bronnen en voldoende hoeveelheden groenten en fruit.

We zijn zeer blij dat een bedrijf als FELCO onze activiteiten steunt en het beste gereedschap levert om onze agrarische programma’s te realiseren,” aldus Thomas Cole, medeoprichter van African Women Rising. “Zelf gebruik ik FELCO al zeer lang en ik weet hoe belangrijk ergonomie en efficiënt gereedschap is bij het onderhouden van gewassen.”

De methode laat zien hoe landbouwers met slechts een klein stuk land het hele jaar door voedsel kunnen verbouwen door de principes achter efficiënt tuinieren en bronnenbeheer te leren en ze toe te passen op basispraktijken. De resultaten en langetermijnimpact van het project hebben verstrekkende gevolgen, waaronder een grotere bodemvruchtbaarheid, een hogere gewassenopbrengst, een beter dieet en gezondere voeding, hogere inkomens voor de deelnemers en betere toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.

African Women Rising

African Women Rising werd in 2006 opgericht in het Amerikaanse Santa Barbara. Het werkt in samenwerking met gemeenschapsgebaseerde groepen om de levens van vrouwen te verbeteren in Afrikaanse gebieden die door oorlog zijn getroffen. African Women Rising is ervan overtuigd dat vrouwen actief moeten deelnemen in het definiëren van hun eigen ontwikkelingsstrategieën. Daarom bouwt het voort op initiatieven van de vrouwen zelf. www.africanwomenrising.org

Permacultuur

De permatuinmethode combineert aspecten van de permacultuur (een agrarische benadering die in zijn ontwerpprincipes natuurlijke systemen gebruikt voor de productie van voedsel) en bio-intensieve agricultuur (een agrarische benadering die via duurzame praktijken die de biodiversiteit doen toenemen de gewassenproductie verhoogt) om een zeer productieve tuin en leefgemeenschap te creëren. De methode werkt zowel in natte als droge seizoenen. Het is een samengestelde aanpak die de bodemvruchtbaarheid en het waterbeheer verbeteren om voedzame gewassen te produceren.